Posted by Najboljikolaci.com on January 13, 2019 | No comments
Podijeli
Krofne su vrlo omiljen i rado viđen gost trpezarijskih stolova. Mekane i ukusne, jednostavne su za pripremu i njima u svako doba možete obradovati svoje ukućane.
Možete po želji dodati i topljenu čokolada, šećer u prahu, pekmez ili eurokrem.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 supena kašika šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Priprema:
1. U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.
2. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.
3. Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.
4. Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.
5. Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni, nakon nekoliko sekundi, skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže, također nekoliko sekundi. Tako raditi sa svakom turom.
6. Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.
7. Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. Ili se mogu uvaljati u šećer.
oslobođenje portal
0 comments:
Post a Comment